Hoe wij(n) begonnen zijn


Image
In 2013 hebben wij, Josje en Arno Claessens, boven op de Raarberg in het gehucht Raar, een grondstuk door Ralf Baumann en zijn vrouw Eva Witoski laten toetsen voor wijnbouw. Ralf Baumann is een wijnboer uit Albig in Rheinhessen. Zijn vrouw Eva Witowski runt in Alzey Rheinhessen een wijnlaboratorium. Inmiddels hebben wij behoorlijk uitgebreid en groeien onze druiven niet alleen in wijngaard Raar, maar ook in wijngaard Lange Raarberg, in wijngaard Kruisdonk en in wijngaard Albig.

Eva en Ralf Baumann

Eva Witowski-Baumann is eigenaar van het toonaangevende wijnlaboratorium Zentrallabor Witowski in Alzey en Ralf Baumann is eigenaar van Weingut Baumann in Albig.

Zij hebben ons geholpen met de keuze van de juiste rassen gebaseerd op onze specifieke ligging, de bodemgesteldheid, de klimatologische omstandigheden, de historie en gevolgen van locale ziektes in gewassen enz. Daarna hebben we samen met hem een ontwerp gemaakt voor de wijngaard, de wijnschuur, de vinificatie kelder en de degustatiekelder gemaakt.

We hebben met Ralf Baumann de afspraak gemaakt dat we het vak bij hem mogen leren en we de eerste vijf jaar onze druiven naar Albig brengen en daar onder zijn supervisie, het vinificatieproces doorvoeren.

Zijn uitspraak is: “Één keer slechte wijn in de markt zetten en je naam is voor altijd besmet” Daarom reisden we de eerste vijf jaar zo’n acht tot tien keer per jaar naar Albig om de diverse stappen in het proces bij te wonen. Vanaf 2021 is het vinificatieproces overgeheveld naar Meerssen. Als we de druiven plukken, maken we daar altijd een feestje van.

Aanplanten

In 2013 zijn wij begonnen met de aanplanting van onze wijngaard. Het aanplanten is geheel machinaal uitgevoerd.

Wij hebben gekozen voor de volgende druivensoorten: Pinot Noir, Regent, Pinot Meunière, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, Sylvaner en Scheurebe.

Inmiddels maken wij ook een appelcider uit 18 verschillende Oud-Limburgse rassen welke wij door Mwórveld Distillery laten uitstoken tot een Methode Calvados, Fusselier genaamd.

Eind 2022 brachten wij onze eerste Methode Porto op de markt.

Onderhoud

Bij het onderhoud worden wij begeleid door wijnbouw ervaringsdeskundige Chris Crolla en enkele familieleden.

Ons streven is om zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar dat betekend dan wel dat er intensief onderhoud gepleegd moet worden. Wij hebben hiertoe behoorlijk geïnvesteerd in wijnbouw mechanisatie om het werk te vergemakkelijken.

De pluk

Druivenpluk is van oudsher een feestje met tijd voor een hapje en een slok. Dat is bij ons niet anders en wij beschikken gelukkig over een groot aantal vrijwilligers.

Wijngoed Raar Saint Remi BV
Familie Claessens Wijnen

Raar 49-B
6231 RP Meerssen

Telefoon: 06 – 513 193 89
E-mail: info@raarsaintremi.nl

Neem vrijblijvend contact met ons op voor al uw vragen over onze wijnen, de wijngaard of over de proeverijen.