Een stukje historie over Saint Remi


Basiliek Saint Remi
Als geboren Meerssenaren zijn we natuurlijk trots op de rijke geschiedenis van ons dorp, die terug gaat tot de Romeinse tijd. Toen werd er in Meerssen al wijnbouw bedreven en dat heeft ons altijd gefascineerd. Daarom is een stukje geschiedenis belangrijk om onze passie voor wijnbouw in Meerssen te begrijpen.
Image

De Romeinen

De wijnbouw werd in heel Europa verspreid door de Romeinen. Zo ook in Nederland.
-Meerssen lag aan de zogenaamde Via Belgica. ‘Via Belgica’ is de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg liep – ten opzichte van de huidige landsgrenzen – dwars door Zuid-Limburg. De Via Belgica kwam bij Maastricht de grens over en vervolgde haar weg langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal naar Heerlen en tenslotte Landgraaf. Bij Rimburg stak de Via Belgica de grens met Duitsland over.
-De Romeinen bouwden in Meerssen langs de Via Belgica de grootste Romeinse villa die in Nederland is teruggevonden, Villa de Onderste Herkenberg, een van de flanken van de Raarberg. 
Bij opgravingen in 1891 werd op het terrein aan de overzijde van de huidige splitsing Korte Raarberg en Houthemerweg de restanten gevonden deze enorme villa.
Image

De Karolingers

Na de Romeinse tijd komen de Meerssense wijngaarden in het bezit van de Karolingers welke een jachtslot in Meerssen bouwen, later een Palts. Zo heeft ook Karel de Grote na de jacht reeds mogen genieten van de wijnen van Meerssen.

Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 door de kleinzonen van Karel de Grote werd beklonken met een Meerssense wijn.

Image

De Monniken

In het jaar 968 wordt de Heerlijckheid Meerssen door nazaten van Karel de Grote, geschonken aan de abdij van Saint Remi in Reims. Deze Franse monniken bouwen in Meerssen een Proosdij en de huidige basiliek aan de markt. Het zijn deze monniken die de dan nog resterende wijngaarden cultiveren volgens Franse maatstaf.
Dat duurt tot de komst van Napoleon die alle Nederlandse wijngaarden laat vernietigen.

In 2013 wordt de draad weer opgepakt

Image

In 2013 hebben wij, Josje en Arno Claessens, boven op de Raarberg in het gehucht Raar, deze wijntraditie weer nieuw leven ingeblazen.

Om alles goed op te kunnen zetten hebben we professionele hulp ingeroepen van Wijnboeren Eva en Ralf Baumann uit Albig in Rheinhessen (D). Eva Witowski-Baumann is eigenaar van het toonaangevende wijnlaboratorium Zentrallabor Witowski in Alzey en Ralf Baumann is eigenaar van Weingut Baumann in Albig.