HOE WIJ(N) BEGONNEN ZIJN

In 2013 hebben wij, Josje en Arno Claessens, boven op de Raarberg in het gehucht Raar, een grondstuk door Ralf Baumann en zijn vrouw Eva Witoski laten toetsen voor wijnbouw.
Ralf Baumann is een wijnboer uit Albig in Rheinhessen. Samen met zijn vrouw Eva Witowski runt hij in Alzey Rheinhessen een wijnlaboratorium.

600

Wijnstokken
Chardonnay

2015

Eerste oogst

1.500

Wijnstokken
Pinot Noir

1,5

Hectare wijngaard

2.400

Wijnstokken
Regent

EVA EN RALF BAUMANN

Eva Witowski-Baumann is eigenaar van het toonaangevende wijnlaboratorium Zentrallabor Witowski in Alzey en Ralf Baumann is eigenaar van Weingut Baumann in Albig.

Zij hebben ons geholpen met de keuze van de juiste rassen gebaseerd op onze specifieke ligging, de bodemgesteldheid, de klimatologische omstandigheden, de historie en gevolgen van locale ziektes in gewassen enz.
Daarna hebben we samen met hem een ontwerp gemaakt voor de wijngaard, de wijnschuur, de vinificatie kelder en de degustatiekelder gemaakt.

We hebben met Ralf Baumann de afspraak gemaakt dat we het vak bij hem mogen leren en we de eerste vijf jaar onze druiven naar Albig brengen en daar onder zijn supervisie, het vinificatieproces doorvoeren.

Zijn uitspraak is: “Één keer slechte wijn in de markt zetten en je naam is voor altijd besmet”
Daarom reizen we nu jaarlijks acht tot tien keer naar Albig om de diverse stappen in het proces bij te wonen. Als we de wijn uiteindelijk rond juli gaan bottelen, maken we daar een feestje van, net als met de druivenpluk eind september. Stapsgewijs gaan we het vinificatieproces van Albig naar Meerssen overbrengen.

AANPLANTEN

In 2013 zijn wij begonnen met de aanplanting van onze wijngaard. Het aanplanten is geheel machinaal uitgevoerd.

Na door de testen heen te zijn gekomen hebben we op advies van Ralf Baumann gekozen voor 1000 wijnstokken Regent en 500 wijnstokken Pinot Noir.
 De Regent is ge-ent op een onderstok type 5BB en de Pinot Noir op een onderstok type 125AA.
Algemeen

ONDERHOUD

Vanaf de aanplant worden we bij het onderhoud begeleid door Chris Crolla
Tussen de wijnstokken hebben we klaverhoudend gras in gezaaid. Klaver produceert stikstof en verrijkt zo de bodem.
Per seizoen wordt gemiddeld 10 x gemaaid.

DE PLUK

Druivenpluk is van oudsher een feestje met tijd voor een hapje en een slok.

© Raar Saint Remi